Coșmarurile – la limita dintre real și vis

Oamenii de stiinta au descoperit o noua stare a materiei

De multe ori, coșmarurile par atât de reale încât nu mai puteți adormi după sau vă gândiți la asta ore bune. Multe interpretări se dau visurilor noastre. Dacă visezi pe cineva murind sau chiar pe tine părăsind această lume, înseamnă că vei trece printr-o schimbare care îți va afecta toată viața. Dacă visezi gropi sau prăpăstii, te așteaptă o încercare.

Dar în ce măsură au aceste superstiții și vorbe din popor un fundament real? Conform paradigmei psihanalitice, în om se desfășoară o bătălie continuă între ceea ce vrea cu adevărat, între instinctele de bază, și partea noastră civilizată, educată, ce tinde să respecte norme și să aspire la ceva mai înalt. În vis, inconștientul însă vorbește, dar nu în limbajul pe care îl cunoaștem. Prin intermediul simbolurilor, el ne comunică ceea ce nouă ne este frică să ne mărturisim nouă înșine. Adesea, stresul cotidian și evenimentele cu încărcătură negativă determină inconștientul să fie dominat de frici și pesimism, de unde și coșmarurile.

Freud credea că gesturile noastre, până și cele mai mici, și imaginile pe care mintea noastră le creează nu sunt niciodată întâmplătoare. Elementele visului respectă aceeași regulă. Violența și agresivitatea și dorințe refulate pentru mult timp dau naștere în vis la demoni și monștri. Anxietatea provocată de un eveniment viitor sau frica de necunoscut se transformă în vise în care persoana fuge de un pericol iminent. Fiți atenți la prietenii și rudele care apar în vis. Raporturile pe care le aveți cu ei sunt semnale de alarmă față de sentimentele dumneavoastră actuale. Nici o persoană nu apare în acel vis în mod aleator.

Jung sugera că, pentru a putea să vedem de ce avem coșmarurile pe care le avem, trebuie să „descompunem” visul. În primul rând, locul în care ne aflăm s-ar putea să ne dea informații despre o situație care ne provoacă frică sau repulsie. Modul în care evoluează lucrurile în vis, întâmplările propriu-zise, sunt următorul element care trebuie decodat. Care este momentul în care visul v-a provocat cea mai intensă senzație de neplăcere? Nu în ultimul rând, oricât de bizar ar părea sfârșitul coșmarului, reflectați la motivul pentru care el s-a terminat în acel mod.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *