De ce dormim prost

o-noapte-albastra

În funcție de stresul vieții cotidiene, de cât de încărcată este viața personală și de gradul nostru de relaxare, calitatea somnului poate fi mai mult sau mai puțin satisfăcătoare. Putem să ne amintim sau nu visele, să tresărim în somn, să avem vise plăcute sau chiar coșmaruri. Ce influențează așadar un somn bun?

Cu toții știm câte ceva despre etapele somnului. În faza pe care o mai numim „ațipeală” sau „somnolență”, mușchii sunt încă activi, rotația ochilor este lentă și putem avea spasme musculare sau treziri bruște. Tranziția către stagiul REM al somnului se face treptat, cu o descreștere în intensitatea activității musculare. Încetul cu încetul, începem să nu mai conștientizăm elementele realității exterioare.

În perioada de trecere de la non-REM (NREM – non-rapid eye movement) și REM, pot apărea diverse tulburări ale somnului. Terorile nocturne reprezintă o denumire generică pentru senzația de spaimă, de frică intensă care poate surveni între aceste două etape. Ușoare tresăriri sau senzația de cădere în gol pot apărea. Tot în această parte a ciclului somnului, unii oameni prezintă somnilocvie (tendința de a vorbi în somn). Somnambulismul se manifestă și el în acest stagiu.

În etapa REM, avem visele de care reușim să ne amintim în ziua următoare. Ajunși în această parte a somnului, activitatea musculară este aproape inexistentă. O persoană devine extrem de dificil de trezit o dată ce a trecut în somnul REM. De asemenea, secreția de serotonină (substanță care dă buna-dispoziție) are loc la un nivel destul de ridicat.

Discomfortul pe care îl resimțim după ce nu dormim suficient se datorează ritmului circadian. Fiecare om are un anumit ritm. O „zi” a unei persoane poate însemna 30 de ore sau 16 ore. Totuși, omul se adaptează la ritmul impus, de 24 de ore. De aceea, pot apărea probleme în momentul în care necesarul de somn nu este atins sau somnul are loc într-o perioadă a zilei care nu corespunde ritmului persoanei respective.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *