De ce se repetă visele?

efectele aromelor

Vi s-a întâmplat vreodată să aveți același vis de mai multe ori, poate chiar nopți la rând? Visele recurente par la fel de bizare ca deja-vu-urile, mai ales că, destul de frecvent, întâmplările din vis nu par să poarte o semnificație aparte. Psihanaliza propune o interpretare a viselor care contrazice această concepție eronată.

Freud considera că în momentul în care o persoană are același vis de mai multe ori, este semnul unei nevroze sau a sindromului obsesiv-compulsiv. Nu vă neliniștiți totuși, psihologii care i-au urmat au fost mai îngăduitori. Visele care se repetă pot scoate la iveală sentimente pe care de obicei le treceți pe plan secundar, lucruri de care încercați să fugiți și, astfel, le refulați. Mai mult de jumătate din visele recurente încep cu o amenințare la adresa celui care visează, fie că este vorba de un accident, de o moarte, sau de imposibilitatea de a-și mișca picioarele. Lipsa de progres în rezolvarea unei probleme este motivul pentru care visul se ivește de mai multe ori.

Unii oameni au același vis în etape diferite ale vieții lor. Fiți atenți la acestea în mod special, deoarece arată conflicte mai puternice, care sunt cu atât mai grave cu cât distanța între vise este de mai mulți ani. Ele atrag atenția asupra necesității unui proces de vindecare și de acceptare a trecutului. De asemenea, este posibil ca un vis pe care nu l-ați mai avut din copilărie să reapară deoarece actuala situație implică un stres atât de greu de gerat, încât simțiți nevoia să vă întoarceți într-un moment anterior, în care amenințările erau mai ușor de temperat.

Deși visele repetate nu sunt neapărat semnul unei afecțiuni, ele apar totuși într-o gamă restrânsă de boli sau sindroame psihice. Persoanele care suferă de OCD (sindromul obsesiv-compulsiv) sunt predispuse la a avea același vis în mod repetat. În urma unei traume, visele recurente sunt semn al instalării sindromului post-traumatic. Persoanele care suferă de anxietate generalizată pot trece prin perioade în care visează același lucru noapte de noapte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *