Profețiile: între vis și realitate

vise-ochi

Ni se intâmplă câteodată să avem vise care ajung să se îndeplinească. Pe lângă bizarele deja-vu-uri, acest tip de vise ne fac să reflectăm la predictibilitatea vieții noastre și la gradul în care controlăm ce se întâmplă în ea. Există totuși o explicație pentru acest tip de vise?

De obicei, psihologii folosesc efectul Pygmalion pentru a descrie ce se întâmplă în cazul viselor profetice. Persoana care visează crede că acel vis se poate materializa. Va deveni astfel mai vigilentă în legătură cu situația din vis și va începe să întreprindă acțiuni pentru a se proteja de respectivul final al visului. Tocmai prin aceste trăsături menite să proteje „visătorul” de un efect nedorit, visul se va îndeplini. Sunt destul de comune, de exemplu, visele în care partenerul sau partenera ne înșeală. Devenind foarte suspicioși la adresa acestora, ei pot să se simtă sufocați și să ajungă să ne înșele în realitate. Împlinirea visului este în acest caz doar o consecință a încrederii pe care o punem în realitatea situației din vis.

Unele explicații sunt chiar mai simple de atât. Fenomenul Baader-Meinhof ilustrează cum un cuvânt sau o imagine pe care un om îl întâlnește pentru prima oară pare să apară apoi pretutindeni. Gândiți-vă că visați un om pe care aparent nu l-ați mai văzut, apoi îl întâlniți la locul de muncă. Imaginea acelui om cel mai probabil ați mai văzut-o, dar nu a fost destul de important evenimentul pentru dumneavoastră, deci nu i-ați reținut figura. Visul operează cu imaginile care nu se regăsesc totdeauna în planul conștient. Aveați să întâlniți acel om eventual sau să-l mai vedeți la locul de muncă probabil de multe ori fără să băgați de seamă, dar faptul că în vis imaginea lui a fost generată vă face să credeți că a fost o profeție.

De altfel, visele nu aduc imagini noi, ci procesează cantitatea imensă de informații receptată de creier. Triem în permanență ceea ce simțurile noastre primesc de la mediul înconjurător. În memoria de lungă durată, rămân deseori evenimentele marcante sau lucrurile de care trebuie să ne amintim. Rezidurile, sau restul informațiilor, pot fi „răscolite” de subconștient și aduse în vis. Personajele secundare pe care le vedem în visele noastre, de exemplu, pot fi oameni pe care i-am văzut în drum spre casă. Decorurile sunt realizate din diverse imagini, amestecate în mintea noastră. Deci data viitoare când credeți că aveți o premoniție în timpul visului, amintiți-vă că este doar subconștientul, care vă joacă feste.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *