Teorii despre – De ce visam?

vise-ochi

Chiar si in prezent, creierul uman reprezinta o micuta minge de materie gri pentru cercetatori. Dupa atata timp de cercetare, chiar si in prezent oamenii de stiinta sunt fascinati de modul in care creierul uman reuseste sa opereze si sa functioneze. De numeroase decenii incoace, oamenii de stiinta au studiat intens somnul si producerea viselor, iar rezultatele nu sunt nici acum suta la suta sigure, necunoscand exact functia de dormit, sau cauza exacta a producerii viselor. Astfel, intrebarea legata de natura viselor inca nu are un raspuns concret, deoarece nu se stie daca sursa acestora este una biologica sau una psihologica.

Exista mai multe teorii legate de motivul pentru care visam, astfel, unii sustin faptul ca visele merg mana in mana cu somnul, pentru a ajuta creierul sa sorteze toate informatiile pe care le acumuleaza pe parcursul zilei, deoarece zilnic, creierul nostru intra in contact cu sute, mii, sau chiar milioane de factori, cum ar fi unele mici detalii ca si retinerea culorii unei masini care a trecut pe langa noi,  pana la cele mai complexe, cum ar fi o prezentare pe care urmeaza sa o sustii la job. Asadar, in timpul somnului, creierul nostru resorteaza aceste informatii si decide pe care le pastreaza, si pe care ,,le uita”.Aceste  teorii nu sunt simple idei, ci se bazeaza pe diferite studii, care indica faptul ca visele sunt legate cumva de amintirile noastre. Studiile indica faptul ca atunci cand avem tangenta cu mai multe lucruri in timpul zilei, visele noastre iau amploare in timpul noptii. Participanii unor study care luau parte la unele cursuri de limba straina au aratat o activitate mai sporita a creierului in timpul somnului, decat cei care nu luau parte la acele cursuri.

O alta teorie este cea conform careia visele ne reflecta emotiile, trairile. Pe parcursul zilei, creierul nostru depune mult efort pentru a indeplini anumite functii. Cand de exemplu trebuie sa rezolvi o problema de matematica, creierul nostru este incredibil de concentrat strict pe acel lucru, sau cand task-ul e unul mai usor, si de exemplu trebuie sa bati un cui, totul e din reflex, si e foarte greu sa iti pierzi concentrarea cand bati un cui. Asa e si cu visele, astfel incat, trairile din timpul zilei se amplifica noaptea, cand suntem in cea mai vulnerabila stare- somnul. In sprijinul acestei idei altii sustin faptul ca noaptea totul incetineste. In timpul somnului nu trebuie sa tinem cont de nimic, astfel incat creierul nostru e liber sa faca orice conexiune. Asadar, in timpul somnului emotiile accumulate de-a lungul zilei se elibereaza in vis. Daca te confrunti cu o situatie mai stresanta in timpul zilei, sunt sanse foarte mari sa ajungi sa visezi acelasi lucru.

Diferita de celelalte teorii, mai exista o sustinere care le contrazice categoric pe celelalte, deoarece s-ar spune ca visele nu indeplinesc nicio functie, si nu au de fapt nicio semnificatie, fiind decat un product irelevant al creierului, exemplificand lucruri la intamplare, care contribuie doar la relaxarea mintii in procesul de odihna, characteristic somului. Adevarul e practic undeva la mijloc, deoarece atata timp cat creierul uman ramane un mister pentru omenire, foarte probabil noi niciodata nu vom fi capabili sa stabilim o teorie sigura din toate punctele de vedere care san e explice exact, si fara sansa de eroare de ce anume visam cand dormim.

Interesant este faptul ca oamenii de stiinta desi impartasesc opinii si teorii diferite legate de motivul pentru care visam au ajuns la un consens intr-o privinta. Toti sunt de accord ca visele au loc atata din motive fizice, mentale, emotionale sau chiar si spirituale, insa nu e cunoscuta proportia acestor elemente. Ei totodata sustin la unison faptul ca pentru foarte multe persoane, in diferite ipostaze visele pot reprezenta adevarate portite de iesire pentru creativitate, dezvoltare sau chiar si sanatate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *